Seminar 14-15 mars 2015

Vi har gleden av å invitere til to- dagars seminar med Tobias Gustavsson 14-15 mars 2015

Seminaret inneheld ulike tema som kan være interessant for hundefolk i forskjellige miljø. Er du jeger, eller held på med redningshunder/ tjenestehunder, konkurranse, er instruktør eller har familiehund og som ønsker å lære meir om hund og hundetrening, kan dette vere noko for deg!

Tobias kjem frå Sverige og jobbar med forskingsprosjektet «Arbetande hundar», SLU på Grimsö Forskningsstasj
on og på SWDI -Scandinavian Working Dog Institute. I prosjektet forska dei på bruk, trening og utvikling av ulike typar av arbeids hunder. Saman med Jens Karlsson, Lars Fält og Jessica Åberg gav han ut boka ”Spårhunden och lukterna” i 2011.

I løpet av helga skal vi innom desse ulike og spennande temaene:

Laurdag:

Spårhunden och lukterna
Litteraturen och vetenskapen säger om spårning med hund. Vilka metoder som finns inom spårträningen och hur de har förändrats genom åren. Vad kan en hund egentligen åstadkomma med sitt luktsinne och var går gränsen för hundens förmåga? Därefter går vi igenom de olika delar som spårningsarbetet består av. Dvs upptag, riktningsbestämning, spårning, markering av föremål m.m. Vi diskuterar hur varje del tränas in och ger exempel på olika metoder och problemlösningar. Föredraget avslutas med en diskussion om kvalitetssäkring och tester. Hur vet man vad hunden klarar av? Hur testar man det på bästa sätt?

Stress och aktivitetssnivåer
Man hör ofta talas om att många hundproblem är stressrelaterade. Vad innebär det egentligen och stämmer det ens? Är stress och hög aktivitet samma sak? Finns det positiv stress? Under den här föreläsningen reder vi först ut begreppen och därefter går vi in på hur vi som hundförare kan arbeta med våra hundar för att förebygga stress och frustration. Vi diskuterar också hur man kan arbeta för att hitta optimala aktivitetsnivåer för varje verksamhet. Varje hundindivid har sitt eget sätt att hantera konflikter och stressande situationer. Under föredraget diskuterar vi hur man kan avgöra vilken hundtyp man har och hur man bör tänka i vardag och träning med respektive hund. Exempelvis har hundar har olika stort behov av rutiner och ritualer. För en del hundar innebär ritualerna trygghet medan de för andra mest blir stressorer.

Søndag:

Den viktiga leken!
Leken kan vara ett effektivt redskap i träningen och den är minst lika viktig i relationsskapandet mellan dig och din hund. En förutsättning är förstås att hunden faktiskt uppfattar leken som just lek. I lekarna berättar hunden massor om sig själv. Den visar vad den tycker om och vad den inte tycker om. I lekarna har du som hundförare möjlighet att påverka viktiga faktorer som kan hjälpa dig både i träningen och i vardagen. Under det här föredraget tar vi bland annat upp följande frågor:
Hur kan vi påverka hundens förväntan och aktivitetsnivå med hjälp av lekar? Hur påverkas relationen av lekarna? Är det farligt att låta hunden vinna kamplekar? Hur ser jag att hunden tycker leken är rolig? Varför leker egentligen hundar? Hur kan jag utveckla leken med min hund? Hur kan jag använda lekar för att bli duktig på att läsa och förstå hundar?

Läsa hund
Det finns stora skillnader mellan olika hundindivider, det kan nog alla som haft fler än en hund intyga. Hundar reagerar olika i samma situation trots att de utsätts för samma retningar. De har helt enkelt olika personligheter. Inlärningsprinciperna för hur djur lär sig är sedan länge relativt klarlagda. Likafullt kommer hundarnas personlighetstyper och personlighetsdrag att påverka hur väl våra olika metoder fungerar. Bara för att inlärningsprinciperna är de samma så innebär det inte att det inte finns olika metoder. Under den här dagen fokuserar vi på att träna upp vår förmåga att läsa och i viss mån tolka hundar för att lättare kunna anpassa träningen efter den individ vi har. Vi lär oss också att se om hunden är motiverad för uppgiften eller okoncentrerad på grund av fysiska och sociala faktorer i omgivningen. Forskning har visat att hundar har unika förmågor att förstå och tolka våra beteenden. Det vore nästan konstigt om 15000 års gemensam utveckling inte även gjort oss ganska duktiga på att förstå hundarna.

Du kan finne meir informasjon om Tobias Gustavsson her

 

Pris kr 1200,- medlemmer/ 1500,- (ikkje medlemmer)

Pris for ein dag: 800,- medlemmer/ 1000,- (ikkje medlemmer)

Sted: Mo og Jølster Vidaregående Skule

Laurdag: kl 10.00-17.00.
Søndag; kl 09.00-16.00.

For spørsmål/ påmelding kontakt Katrin Bøyum, tlf: 957 78 787 el. [email protected]

Betales inn til Førde Brukshundklubb sin konto: 3700 20 28310.

 

Tips om overnattingsmuligheiter i Førde:

Førde Camping

Scandic Sunnfjord Hotel og Spa

Thon Hotel Førde

 

 

VELKOMMEN TIL EI LÆRERIK HELG I FØRDE!